суббота, 23 ноября 2013 г.

Щастя студентів – в Україні чи за кордоном?

Усім відомо, що студентство – найкраща пора.  І ви, і я не раз це чули, цьому присвячено безліч розмов, цю фразу нерідко використовують «дорослі» - викладачі, випускники вузів та батьки студентів. Згадаймо, як щиро вони радять насолоджуватись часом, у який ми потрапили, як крізь призму власного досвіду говорять готуватись до проблем, що чекають нас уже після випуску з університету, і їхнє замріяне: «Ехх…» після настановчого монологу справді дає привід шукати ті самі щасливі моменти, які можна буде згадувати з таким захопленням та блиском в очах. Але в процесі навчання бувають моменти, коли починаєш вагатися, чи правильний вибір зробив, обравши саме цю спеціальність, факультет чи ВУЗ? Починаєш подумки аналізувати, а якщо не цей, у якому б університеті я хотів(ла) б навчатись. Прокручуєш у голові можливі варіанти: про ситуацію в українських вузах більш-менш відомо ще з часів вступу, і проскакує думка про навчання за кордоном. Переваги навчання за кордоном відомі всім - це всесвітньо визнаний диплом, можливість практики і отримання міжнародного досвіду, практичне засвоєння іноземної мови, а головне - можливість працевлаштування до престижних міжнародних компаній. Проте необізнаність щодо організації освіти за кордоном  обмежує навіть думку про можливість виїзду. І найчастіше мрії залишаються мріями.
Однак, якщо студенти наважуються здобувати освіту за кордоном, при виборі європейських програм навчання, більшість нашої молоді намагається орієнтуватися на ті країни, де після отримання освіти можна працевлаштуватися і добре заробляти. Тому країни, що поступаються в економічному розвитку, такі як, наприклад, Болгарія не користуються великою популярністю. Цікаві програми круїзного і готельного менеджменту пропонують у Грецьких університетах (використовуючи свої курортні зони, тут пропонують студентське стажування вже першого курсу - після 7-9 місяців навчання студент може пройти стажування тривалістю 3-5 місяців). В економічно сильній Німеччині державні вузи пропонують дуже широкий спектр програм. Однак особливість цієї країни полягає в тому, що навчання на бакалавраті можливе лише німецькою мовою - бакалаврату англійською у державних вузах Німеччини немає. Англомовні програми стають доступними на магістерських курсах.
Країни Прибалтики охоче приймають українських студентів, надаючи можливість навчання англійською. Вартість освіти цілком доступна і коливається в межах 3-3,5 тис. євро на рік, причому деякі державні університети пропонують навчання і за 1,5 тис. євро. Однак особливістю країн Балтії є те, що знайти роботу під час навчання достатньо проблематично. Студентам доводиться бути під опікою батьків, щоб забезпечити себе, на відміну від Польщі, де студенти можуть працювати 24 години на тиждень, стажуватися і заробляти. В Прибалтиці це теоретично можливо, однак поліція цього не заохочує.
Франція пропонує освіту в галузі фотографії, дизайну, моди. Університети, що пропонують ці напрямки в основному приватні і дуже престижні. Є державні університети, такі як Сорбонна, Університет Ніцци, однак вони пропонують отримати освіту французькою. Для вступу необхідно пройти тестування з французької мови, яке можна скласти як в Україні, так і у Франції.
Серед східних напрямків зараз найбільш популярні Об'єднані Арабські Емірати. Останнім часом шейхи стали активно інвестувати в освіту. Навчальні заклади мають американську, канадську і європейську акредитацію. Університети країни відрізняються тим, що студенти мають багато годин практики і працюють на найсучаснішому устаткуванні. Тому, якщо студент надалі планує займатися фінансами, у сфері продукції класу люкс, в нафтовому бізнесі - йому варто розглянути можливість навчання в ОАЕ. Окрім того, сильною стороною навчання в ОАЕ є архітектура і інженерна справа. Навчання відбувається англійською мовою - знання арабської не є обов'язковим критерієм. Університети ОАЕ зараховують українських студентів відразу після закінчення школи в 17 років, на відміну від Європи і Британії, де для вступу на перший курс необхідно пройти програму Foundation і досягти повноліття.
Досить нетрадиційні для українців напрямками є Австралія та Нова Зеландія. Варто зазначити, що якість освіти в Австралії та Новій Зеландії дуже висока і не поступається ані британській, ані американській. Раніше відправити дитину на навчання до Австралії, було клопітно, оскільки необхідно було показати на рахунку студента значну суму грошей - близько 24 000 євро. У даний час Австралія дещо спростила візові вимоги, згідно з якими зазначену суму можна показати у вигляді нерухомості або інших активів.
Найпопулярнішими напрямками для отримання ступеня MBA є США, Велика Британія та Швейцарія. Це три найбільш сильні країни, які надають передові знання та навички в області бізнес-адміністрування.
Популярність магістерських програм залежить від країни. Якщо це напрямки дизайну та моди - то це Італія та Франція; якщо це бізнес і управління - США, а також Велика Британія, куди також їдуть вивчати медицину; якщо це економіка і фінанси - це Німеччина та Австрія.
Як бачимо, спектр варіантів навчання за кордоном досить широкий, і зорієнтуватись, який університет краще відповідає вимогам і можливостям студента та його родини  дуже не просто. Необхідно мати час і знання, аби проаналізувати власні можливості та вибрати правильний варіант. А обравши закордонний університет, поглиблено вивчати іноземну мову, якою вестиметься навчання, звернути увагу на менталітет, звички, традиції, правила етикету, особливості суспільства, політичного становища тієї країни, з якою збираєтесь пов’язати  свої щасливі студентські роки.


Матеріали для статті взяті  з освітнього порталу Освіта.ua  

Комментариев нет:

Отправить комментарий